Кожен, хто згадує своє навчання, пам'ятає вчителів, а не методи і прийоми. Учитель – серце системи освіти.

(Сідні Хук)

Новини МНАУ

Новини Миколаївського національного аграрного університету
  1. Навчальна практика з топографії.

    Топограф займається формуванням теоретичної бази шляхом вимірювання території і обчислення координат місцевості; створює топографічні плани і карти. Уміння топографа потрібні в різних сферах діяльності — в будівельній, гірничій, із землеустрою, при зведенні будинку, шосейної дороги або моста, картографуванні територій.

    З 10.06.2024р. по 19.07.2024 на кафедрі землеробства, геодезії та землеустрою  у студентів академічної групи Г 1/1 була проведена навчальна практика з дисципліни «Топографія». Під час цієї практики було практично проведене теодолітне знімання території, а також проведене нівелювання поверхні для створення топографічних карт.




  2. Стажування в ПОЛЬЩІ

    24.06.2024-28.06.2024 старший викладач кафедри землеробства, геодезії та землеустрій Ігор Бульба проходив стажування в Міжнародній академії прикладних наук в місті Ломжі Польща,  «Новітні технології в різних сферах і галузях сільського господарства» в рамках програми підвищення кваліфікації як елемента безперервного професійного розвитку.

    Незважаючи на короткий термін стажування, програма була дуже насиченою: 

    • ознайомлення з навчальним закладом, його структурою. Зустріч з керівництвом академії.
    • відвідування сільськогосподарського ліцею та дослідних ділянок
    • поїздка до сімейної молочно-товарної ферми.
    • огляд та екскурсія по м.Ломжа
    • відвідування дослідної пасіки навчального закладу та дослідної ділянки на яких вирощують «енергетичні культури»
    • ознайомлення з порядком передачі земель для сільськогосподарського виробництва
    • в рамках програми стажування прийняли участь семінарі по популяризації вирощування сої в Польщі в невеликих господарствах.

           Під час усього терміну перебування проходили жваві обговорення функціонування сільського господарства та навчання в аграрних закладах освіти в Польщі, учасники стажування обмінювались думками та вивчали досвід польських колег.

           По закінченню стажування керівництвом Міжнародній академії прикладних наук вручені сертифікати та пам’ятні подарунки всім учасникам.





  3. Захист кваліфікаційних робіт ОС «Бакалавр» спеціальності 141 «Електроенергетики, електротехніки та електромеханіки»

    З 25 по 28 червня 2024 року на інженерно-енергетичному факультеті відбувся захист кваліфікаційних робіт здобувачами вищої освіти ОС «Бакалавр» спеціальності 141 «Електроенергетики, електротехніки та електромеханіки» денної форми навчання.

    У складі екзаменаційної комісії були:

    - голова комісії В’ячеслав Прус, доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри електротехніки Кременчуцького національного університету імені М. Остоградського;

    - заступник голови Андрій Ставинський, доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри електроенергетики, електротехніки та електромеханіки;

    - член комісії Катерина Куценко, стейкхолдер, заступник директора з економічних питань ОКП «Миколаївоблтеплоенерго»;

    - Дмитро Кошкін, кандидат технічних наук, доцент кафедри електроенергетики, електротехніки та електромеханіки;

    - Олексій Садовий, кандидат технічних наук, доцент кафедри електроенергетики, електротехніки та електромеханіки.

    Бакалаври представили результати своєї роботи, дали вичерпні відповіді на запитання членів комісії. Представлені презентації, їх активне обговорення, а також якісне оформлення засвідчили актуальність обраних тем та високий рівень роботи студентів та їхніх наукових керівників, що відзначив голова комісії В’ячеслав Прус.

    Захист відбувся у теплій і дружній атмосфері. Бажаємо нашим випускникам успіхів, професійного зростання, здійснення мрій та мирного неба над головою!




  4. Молодіжний Хаб «Академія Майбутнього»
    Молоді та амбітні здобувачі вищої освіти першого року навчання факультету менеджменту Філінов Денис, Поліщук Вероніка, Радзевич Тетяна (спеціальність «Публічне управління та адміністрування»), Вєтров Дмітрій (спеціальність «Менеджмент») під керівництвом капітана команди «Менеджмент» Савкова Даніїла (спеціальність «Публічне управління та адміністрування») 04 липня 2024 року взяли участь у Конкурсі інноваційних проєктів міста Миколаєва «Blue Innovation Challenge» та стали частиною руху, що формує майбутнє Миколаєва на базі Миколаївського молодіжного простору при Миколаївській міській раді з проєктом Молодіжний Хаб «Академія Майбутнього». 
    По жеребкуванню команда мала третю чергу для виступу та сміливо презентувавши свій проєкт мала на меті залучити нових учасників, партнерів та підтримку з боку громади і бізнесу. Це був перший такий публічний виступ молодої спільноти факультету. 
    Члени журі достойно оцінили старання дослідників та відмітили їх проєкт відзнакою як «Найкрутіша презентація», подарувавши грамоти, худі з тематикою міста на хвилі та інші цінні подарунки. 
    В успіху проєкту «Молодіжний хаб – Академія майбутнього»  жодного разу не сумнівалися викладачі кафедри публічного управління та адміністрування і міжнародної економіки. Тому у повному складі кафедра з’явилися у ролі групи підтримки на захист проєкту до Миколаївської міської ради. 
    Вважаємо нашу молодь талановитою та перспективною, очікувані результати проєкту обов’язково віднайдуть успішне логічне завершення та сприятимуть всебічному розвитку молоді та їх інтеграції в суспільство як активних і відповідальних громадян.
    Пишаємось нашими здобувачами вищої освіти та бажаємо їм успіхів у подальших проектних ініціатив та розвитку інноваційних ідей!




  5. Навчання з тактичної підготовки

    Протягом травня-червня 2024 року студенти факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва, стандартизації та біотехнології Лойко Світлана, Шаловинський Олександр, Найчук Денис (академічна група ТМ 1/1), Гриза Анастасія та Кірстя Олександра (академічна група Т 3/2), а також Самарська Софія (академічна група БТ 3/1) проходили практичні курси у Миколаївському центрі підготовки населення до національного спротиву при Миколаївській обласній військовій адміністрації.

    Під час навчання студентство набувало теоретичних знань і практичних навичок тактико-спеціальних навчань із метою їх підготовки до захисту та територіальної оборони міста.



    Заступник декана з ВР Олена КАРАТЄЄВА

  6. Нагородження переможців конкурсу «Благодійна Миколаївщина-2023»

    Нещодавно у Миколаєві відбулася церемонія нагородження переможців та лауреатів Національного конкурсу «Благодійна Україна-2023: благодійність на захисті України», зокрема регіонального конкурсу «Благодійна Миколаївщина».

    На Національний конкурс «Благодійна Україна-2023: благодійність на захисті України» від Миколаївської області надійшло 78 заявок. Саме ці заявки і брали участь у регіональному конкурсі «Благодійна Миколаївщина-2023». Національна експертна рада визначила переможців у 5 номінаціях: «Місцева доброчинність», «Регіональна доброчинність», «Колективне волонтерство», «Доброчинність неурядового сектору», «Доброчинність в соціальній сфері».

    Одним із переможців регіонального конкурсу «Благодійна Миколаївщина-2023» у номінації «Доброчинність в соціальній сфері» визначено Первинну профспілкову організацію студентів Миколаївського національного аграрного університету. Вітаємо голову Марину Василенко та членів Первинної профспілкової організації студентів Миколаївського національного аграрного університету із почесним ІІІ місцем!

    Вітаємо усіх учасників конкурсу та дякуємо за щоденну невтомну роботу, яка щодня наближає нашу Перемогу!



  7. УЧАСТЬ У КОНКУРСІ ІННОВАЦІЙНИХ ПРОЄКТІВ ДЛЯ МОЛОДІ МІСТА МИКОЛАЄВА BLUE INNOVATION CHALLENGE
    4 липня 2024 року команда здобувачів вищої освіти факультету агротехнологій взяла участь у Конкурсі інноваційних проєктів для молоді міста Миколаєва BLUE INNOVATION CHALLENGE. 
    Команда у складі здобувачів Кіри Суглоб, Руслана Коваля, Юлії Гомери, Анастасії Сіренко, Ольги Кравченко та ментора – доцента кафедри землеробства, геодезії та землеустрою Тетяни Манушкіної представила проєкт Екологічний центр «Еко-Миколаїв». Головна ідея проєкту – створення екологічного центру "Еко-Миколаїв" у парку біля відкритого громадського простору 8 Причал для створення креативного екологічного іміджу Миколаєва та формування екологічних знань і екологічної культури у школярів, студентів, представників бізнесу, містян.
    Під час участі у Конкурсі здобувачі мали можливість поспілкуватися із представниками Миколаївської міської ради, громадських організацій та науковцями, отримали новий досвід і креативні ідеї для розвитку проєкту та залучення партнерів. Команда «Екоцентр» стала переможцем у номінації «Командна робота».







  8. Захист кваліфікаційних робіт заочної форми

    24 червня 2024 року на кафедрі електроенергетики, електротехніки та електромеханіки відбувався відкритий захист кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти 4 курсу заочної форми навчання освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка». Здобувачі вищої освіти під час захисту показали високий рівень знань, що відзначив голова комісії В’ячеслав Прус, доктор технічних наук, завідувач кафедри електротехніки Кременчуцького національного університету імені М. Остоградського. Усі роботи, представлені на захисті, мали рецензії фахівців. Захист відбувся у теплій і дружній атмосфері. 

    Бажаємо нашим випускникам успіхів, професійного зростання та здійснення мрій!




  9. Участь у вебінарі «Чи є ацидоз проблемою і для телят?»

    Ацидоз у корів – це небезпечне захворювання, яке характеризується порушенням нормальних обмінних процесів та травлення, веде до «закислення»  рубця і призводить до значного ослаблення імунної системи тварини. Наведена хвороба стає причиною значних фінансових втрат у скотарстві через зниження виробництва продукції, а при несвоєчасній діагностиці та недостатньому лікуванні може привести до смерті.

    27 червня 2024 року компанією AVA Group організовано вебінар на тему: «Чи є ацидоз проблемою і для телят?», в якому взяв участь асистент кафедри біотехнології та біоінженерії Вадим Посухін. Спікер заходу Dr. Paweł Górka – професор кафедри годівлі, біотехнології тварин та рибництва Краківського сільськогосподарського університету, ознайомив всіх присутніх з такими питаннями: 

    - особливості годівлі телят у перші місяці життя та її вплив на  майбутню продуктивність;

    - pH рубця та його розвиток;

    - чи є ацидоз проблемою і для телят?

    Дослідження із застосуванням сучасних, інноваційних методів та підходів, що дають можливість максимально швидко й ефективно вирішити дану проблему, та якими відкрито діляться наші іноземні колеги, є надзвичайно цінними для подальшого використання як в освітній, так і в виробничій сферах.




    Асистент  кафедри біотехнології та біоінженерії Вадим ПОСУХІН

  10. Міжнародне підвищення кваліфікації НПП кафедри публічного управління та адміністрування і міжнародної економіки

    Викладачі кафедри публічного управління та адміністрування і міжнародної економіки, доцент Прогонюк Людмила, доцент Шишпанова Наталія, асистент Лівандовська Олена, отримали довгоочікувані сертифікати про проходження безкоштовної міжнародної онлайн-програми підвищення кваліфікації представників ЗВО «Сила соціальних мереж у професійному розвитку представників університетів: особистий бренд, інструменти для освітніх продуктів, просування цінностей сталого розвитку», яка проводилася у  березні - червні 2024 року. Розрахована програма на 3 кредити (180 годин).

    Основними організаторами програми підвищення кваліфікації були Fundacja im. Zofii Zamenhof - Zofia Zamenhof Foundation (Польща) та Kyiv Business School / MBA in Ukraine (Україна).

    Програма реалізована в рамках міжнародного проєкту “COMSUS. Development of sustainable communications of Higher education institutions in social media” Erasmus + (Project nº 2022-1-PL01-KA220-HED-000090164). Партнерство проєкту: Zofia Zamenhof Foundation (Польща), Kyiv Business School (Україна), Hochschule Wismar University of Applied Sciences Technology, Business and Design (Німеччина), Muğla Sıtkı Koçman University (Туреччина), Lusófona University (Португалія).

    Слід відмітити, що робота була тривалою та кропіткою. Адже протягом навчання були підготовлені доповіді до круглого столу на тему «Розвиток сталих комунікацій ЗВО у соціальних медіа» та подані презентації до виступу. В межах засідання круглого столу кожен учасник мав до 5 хвилин виступу щодо захисту своїх власних досліджень. Разом з тим, викладачі прийняли участь у трьох міжнародних вебінарах-брокерські зустрічі за присутності представників ЗВО Португалії, Польщі, Німеччини, Туреччини.



Організації, асоціації

Центр екологічного землеробства «Південь Органік» МНАУ. Українська Асоціація з розвитку менеджменту та бізнес-освіти.

Наукові вісники МНАУ

Нові видання МНАУ

Газета "Агросвіт"

 

Flag Counter

Справжнє джерело багатства і капіталу – людські мозок, натхнення, уява та віра в майбутнє! (Стів Форбс)