Фото
20160901-finance1.jpg
http://finance.mnau.edu.ua/images/kafedra/20160901-finance1.jpg
20160901-finance3.jpg
http://finance.mnau.edu.ua/images/kafedra/20160901-finance3.jpg
20160901-finance4.jpg
http://finance.mnau.edu.ua/images/kafedra/20160901-finance4.jpg
20161125-finance3.jpg
http://finance.mnau.edu.ua/images/kafedra/20161125-finance3.jpg
20160901-finance5.jpg
http://finance.mnau.edu.ua/images/kafedra/20160901-finance5.jpg
20160901-finance6.jpg
http://finance.mnau.edu.ua/images/kafedra/20160901-finance6.jpg
20161125-finance2.jpg
http://finance.mnau.edu.ua/images/kafedra/20161125-finance2.jpg
20160901-finance7.jpg
http://finance.mnau.edu.ua/images/kafedra/20160901-finance7.jpg
20160901-finance2.jpg
http://finance.mnau.edu.ua/images/kafedra/20160901-finance2.jpg
20161125-finance1.jpg
http://finance.mnau.edu.ua/images/kafedra/20161125-finance1.jpg
Кожен, хто згадує своє навчання, пам'ятає вчителів, а не методи і прийоми. Учитель – серце системи освіти.
(Сідні Хук)
За такою темою для здобувачів фахової передвищої освіти групи Т 3/1 ВСП «Технолого-економічний фаховий коледж Миколаївського НАУ» 24 квітня 2025 року було проведено практичне заняття з дисципліни «Технологія виробництва продукції бджільництва».
Важко собі уявити гармонійну, здорову, повноцінну людину без зв'язку з природою. Коли ми дихаємо ароматами полів і лугових трав, коли спілкуємося з тваринами, споживаємо натуральні продукти, ми стаємо чистішими, добрішими, духовно багатшими. Мед відомий своїми корисними властивостями. Це природний антибактеріальний та противірусний засіб, що заспокоює нервову систему та зміцнює імунітет. Мед часто використовують як замінник цукру у випічці, додають його в соуси, п’ють із молоком перед сном або їдять у чистому вигляді. Відомо, що для підтримки нормального здоров’я рекомендовано вживати мед дорослою людиною в кількості 1-2 столової ложки, що становить приблизно 20-40 грамів. Ця кількість дозволяє отримати корисні речовини, що містяться в меді, без надмірного споживання калорій. Особливої актуальності набуває оцінка якісних показників меду.
У зв’язку з цим за програмою вивчення дисципліни «Технологія виробництва продукції бджільництва» проведено практичне заняття з органолептичної оцінки меду. Для оцінювання було надано студентами та викладачами 8 зразків. Перш за все, оцінюючи мед, звертали увагу на його колір, на фоні білого листка добре видно різні відтінки меду. Далі звертали увагу на його консистенцію. На черзі був опис аромату. Він може бути потужним чи делікатним, квітковим або фруктовим, з нотками деревини чи то спецій. Аромат меду, як дивно це не звучить, може мати навіть нотки тваринного походження, наприклад гречаний мед. Після того як аромат оцінено, переходили до смакового аналізу. За смаком мед буває гіркуватим, солодким, з кислинкою. Чим більше у медові фруктози, тим він здається солодшим. За результатами оцінювання найбільшу кількість балів набрав зразок за номером 4. Також кращим більшістю було обрано зразок за номером 2.
Студенти отримали навички оцінювання та позитивні емоції від цього. Було затишно та смачно.
18 квітня 2025 року в межах профорієнтаційної роботи доцент кафедри електроенергетики, електротехніки та електромеханіки Миколаївського національного аграрного університету Лариса Вахоніна разом із секретарем приймальної комісії Іриною Суковіциною провели зустріч з учнями випускних класів Південноукраїнського ліцею №4.
Під час заходу представниці університету розповіли школярам про освітні можливості, які пропонує Миколаївський НАУ, зокрема про актуальні спеціальності технічного спрямування, які користуються попитом на ринку праці. Особливу увагу було приділено вступній кампанії 2025 року: учні дізналися про умови подачі документів, критерії відбору, новації цьогорічного вступу, а також отримали практичні поради щодо підготовки до вступу.
Зустріч пройшла у дружній атмосфері, учні активно ставили запитання, цікавилися деталями освітнього процесу та можливостями подальшого працевлаштування після здобуття вищої освіти.
Профорієнтаційна діяльність Миколаївського національного аграрного університету спрямована на те, щоб допомогти майбутнім абітурієнтам зробити свідомий вибір професії та впевнено крокувати до здобуття якісної освіти.
23-24 квітня 2025 року на факультеті технології виробництва і переробки продукції тваринництва, стандартизації та біотехнології у дистанційному режимі відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Біологічні, біотехнологічні та генетичні аспекти інтенсифікації тваринництва» з міжнародною участю, організатором якої стала кафедра біотехнології та біоінженерії. Метою конференції було визначення ролі біологічних та біотехнологічних рішень в інтенсифікації тваринництва.
Робота конференції проходила за чотирма напрямками, де розглядалися наступні питання:
1. Біологічні процеси і біотехнологічні рішення для підвищення продуктивності сільського господарства та забезпечення біобезпеки;
2. Генетичні й селекційні методи покращення продуктивних якостей сільськогосподарських тварин та птиці;
3. Біотехнологічні прийоми управління репродукцією та здоров’ям сільськогосподарських організмів;
4. Біоінженерні рішення й інноваційні технології утримання і годівлі сільськогосподарських тварин та птиці.
Згідно із програмою на конференції було представлено 45 доповідей, у тому числі 4 іноземною мовою, науково-практичного характеру, презентованих представниками аграрних закладів вищої освіти та науково-дослідних установ (Latvian University of Life Sciences and Technologies, Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży, Інститут свинарства і АПВ НААН України, Білоцерківський національний аграрний університет, Одеський державний агарний університет, Державний біотехнологічний університет, Національний університет харчових технологій, Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, Національний університет біоресурсів і природокористування України, Інститут розведення і генетики тварин ім. М. В. Зубця НААН України, Інститут тваринництва степових районів імені М.Ф. Іванова “Асканія-Нова” – Національний науковий селекційно-генетичний центр з вівчарства НААНУ, Інститут сільського господарства Північного Сходу НААН України, Державна установа Інститут зернових культур НААН, ННЦ «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича» та ін.). Крім того в конференції взяли активну участь представники і бізнесових структур (ДП «Вовчанське ЛГ», Харківська область, ПП АФ «Світанок» Нововодолазький район Харківська область).
Учасниками конференції було розглянуто практичні аспекти інтенсифікації аграрного виробництва, проаналізовано втілення в практичній діяльності біологічних та біотехнологічних прийомів у різних галузях, у тому числі й у галузі тваринництва.
Дякуємо учасникам Всеукраїнської науково-практичної конференції, за змістовні та цікаві доповіді і сподіваємося на подальшу плідну творчу співпрацю!
В.о. завідувачки кафедри біотехнології та біоінженерії,
доцентка О.І. Каратєєва