Фото
20160901-finance1.jpg
http://finance.mnau.edu.ua/images/kafedra/20160901-finance1.jpg
20160901-finance3.jpg
http://finance.mnau.edu.ua/images/kafedra/20160901-finance3.jpg
20160901-finance4.jpg
http://finance.mnau.edu.ua/images/kafedra/20160901-finance4.jpg
20161125-finance3.jpg
http://finance.mnau.edu.ua/images/kafedra/20161125-finance3.jpg
20160901-finance5.jpg
http://finance.mnau.edu.ua/images/kafedra/20160901-finance5.jpg
20160901-finance6.jpg
http://finance.mnau.edu.ua/images/kafedra/20160901-finance6.jpg
20161125-finance2.jpg
http://finance.mnau.edu.ua/images/kafedra/20161125-finance2.jpg
20160901-finance7.jpg
http://finance.mnau.edu.ua/images/kafedra/20160901-finance7.jpg
20160901-finance2.jpg
http://finance.mnau.edu.ua/images/kafedra/20160901-finance2.jpg
20161125-finance1.jpg
http://finance.mnau.edu.ua/images/kafedra/20161125-finance1.jpg
Центр екологічного землеробства «Південь Органік»
Законодавче та нормативно-правове регулювання органічного сільськогосподарського виробництва в Україні
21.04.2011 р. Верховна Рада України ухвалила проект Закону України "Про органічне виробництво" (реєстр. № 7003 від 19.07.2010 р.), який визначав правові, економічні, соціальні й організаційні основи ведення органічного сільського господарства, вимоги щодо вирощування, виробництва, перероблення, сертифікації, етикетування, перевезення, зберігання та реалізації органічної продукції та сировини [http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?pf3511=38338].
Закон, зокрема, містив положення, відповідно до якого органічна продукція повинна відповідати вимогам, встановленим для такої ж продукції, виробленої конвенційним (неорганічним) способом. Згідно з проектом, виробництво має вважатися органічним лише після отримання відповідного сертифікату на виробництво органічної продукції і має проводитися виключно з органічної сировини, яка відповідає вимогам цього Закону.
Відповідно до проекту, в органічному виробництві має бути заборонено використання ГМО, похідних ГМО і продуктів, вироблених з ГМО, як харчових продуктів, кормів, технологічних добавок. Також забороняється застосовувати хімічні препарати захисту рослин та добрив, використання іонізуючої радіації для обробки органічних харчових продуктів, кормів або сировини, яка використовується у органічних харчових продуктах чи кормах.
20.05.2011 р. Президент України відхилив цей ухвалений Верховною Радою України Закон.
З початком 2012 р. спостерігається певна активізація законодавчих ініціатив в секторі органічного виробництва України. Так, 13.01.2012 р. деякими депутатами було подано до Верховної Ради України було подано законопроект «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини» (реєстраційний № 9707) [http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=42324], а 18.01.2012 р. було подано проект Закону України «Про засади органічного виробництва» (реєстраційний № 9707-1), який був ініційований Кабінетом Міністрів України [http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=42361].
Урядовий законопроект, відповідно до протоколу засідання Кабінету Міністрів України від 21.12.2011 р. № 93, був погоджений із зауваженнями Міністерства юстиції України та узгоджений з Адміністрацією Президента України.
Прийняття законопроекту повинно започаткувати розробку повного пакету нормативно-правових актів для формування ефективної законодавчої бази європейського рівня і створення реального правового поля для забезпечення рівних умов функціонування суб´єктів господарювання органічного напряму.
Тим часом наповнений низькоякісними товарами внутрішній ринок України стимулює споживачів активно переключатися на товари високої якості. Як альтернатива стандартним товарам в Україні починає поступово зароджуватися попит на органічні продукти. Підтверджують зацікавленість українських споживачів у їх придбанні і результати соціологічних опитувань [http://www.mnau.edu.ua/ua/poll01.html; Органіка. Ринок і споживач // Бюлетень Асоціації "БІОЛан Україна". — 2009. — № 4. — С. 6; Сокол Л. М. Екологічне (органічне) землеробство – складова сталого сільського господарства / Л. М. Сокол, Т. Р. Стефановська, В. В. Підліснюк // Екологічна безпека. — 2008. — № 3—4. — С. 107—108; Чайка Т. А. Состояние рынка органической продукции Украины и его потенціал / Т. А. Чайка // Вестник Рязанского государственного агротехнологического университета имени П. А. Костычева. — 2011. — № 4 (12). — С. 63—67; Шувар Б. І. Маркетингове дослідження попиту на екологічно чисту продукцію у Західному регіоні України / Б. І. Шувар // Науковий вісник НЛТУ України. — 2009. — № 19.9. — С. 244—245; http://www.biolan.org.ua].