Кожен, хто згадує своє навчання, пам'ятає вчителів, а не методи і прийоми. Учитель – серце системи освіти.

(Сідні Хук)

Новини МНАУ

Новини Миколаївського національного аграрного університету
  1. Онлайн-заняття із інклюзивної освіти «Практичні поради з інклюзії»

    26 квітна 2024 року відбулось онлайн-заняття із інклюзивної освіти «Практичні поради з інклюзії», що організовано ПП «Освітній центр «Інтеграл». Від Миколаївського національного аграрного університету взяли участь у навчанні канд. с.-г. наук, доцент кафедри рослинництва та садово-паркового господарства Наталія МАРКОВА та канд. с.-г. наук, ст. викладач кафедри ґрунтознавства та агрохімії Надія КОЛОЯНІДІ.

    Завдяки організатору онлайн-заняття Аллі ПОЛТОРАЦЬКІЙ, спікерам Володимиру ШЕВЧЕНКУ та Юлії ШЕВЧЕНКО, фахівцям з інклюзивної освіти, учасники вебінару отримали практичну інформацію, проаналізували зміни в сучасному освітньому просторі, віднайшли шляхи до удосконалення традиційних технологій, ознайомилися з методичними порадами у роботі із дітьми з особливими освітніми потребами та удосконалили навички з інклюзивної освіти.

    Дякуємо організаторам, спікерам онлайн-заняття та Миколаївському аграрному університету за надану можливість підняти майстерність науково-педагогічних працівників у роботі в інклюзивній освіті!


  2. Академічна доброчесність

    Здобувачі спеціальності Готельно-ресторанна справа пройшли успішно  та отримали сертифікати з курсу  «Академічна доброчесність в європейському освітньому і науковому просторах: багатовимірна імерсивна модель» тривалістю 2,5 місяці, 5 кредитів

    Проєкт "With Academic integrity to EU values: step by step to common Europe" (AICE) має на меті сприяти розумінню європейської культури та поширенню кращих європейських практик щодо доброчесності та свідомого громадянства як в академічному та науковому середовищі, так і в різних сферах суспільства, що формують базу для входження до спільної Європи.

    Місія проєкту полягає у поетапному формуванні у студентів розуміння важливості дотримання європейських цінностей доброчесності, від академічної до професійної, що є основою суспільства, заснованого на свідомому громадянстві.






  3. Профорієнтаційна робота кафедри грунтознавства та агрохімії МНАУ з випускниками Первомайського ліцею Первомайської селищної ради

    26 квітня 2024 року провели профорієнтаційну роботу з випускниками Первомайського ліцею Первомайської селищної ради викладачі кафедри грунтознавства та агрохімії на чолі з завідуючим кафедри Михайло ФЕДОРЧУКОМ, доктором сільськогосподарських наук, професором, у співпраці з директором ліцею Наталією ПОЛІЩУК та класним керівником Інною КУРІНОЮ. Організаторами зустрічі були канд. хімічних наук, доцент кафедри Людмила ГИРЛЯ та асистент кафедри Олександр БАБИЧ.

    Учасниками конференції були 9 осіб з якими плідно спілкувалась представник приймальної комісії Світлана ШАРІНА. Вступники активно цікавились умовами вступу до Миколаївського національного аграрного університету, кількістю необхідних балів НМТ, предметами, що обираються на вибір вступника та умовами прийому за регіональним замовленням.

    Щиро дякуємо директору Первомайського ліцею Первомайської селищної ради та приймальній комісії Миколаївського національного аграрного університету за плідну співпрацю!


  4. Культурне життя здобувачів ГРС та Туризм

    25.04.2024 р. викладачі кафедри разом зі студентами відвідали в Миколаївському національному академічному Українському театрі драми та музичної комедії виставу «Конотопська відьма» за Григорієм Квіткою-Основ'яненком. 

    Головного героя обрано сотником Конотопської сотні. Посада висока, з привілеями та перевагами, фактично успадкована від батька. Та чи під силу така ноша неосвіченому й недалекоглядному очільникові сотні? А якщо він ще й дослухається до нещирих і підступних радників? Легше всього перекинути відповідальність на когось іншого, наприклад, на місцевих відьом. Проте, нелегко відшукати саму відьму, а відшукавши, уникнути її помсти. 

    Вистава винятково містична, і поряд з тим насичена гумором, чарівною музикою, неперевершеною хореографією та магією.

    І викладачі, і студенти були в захваті від гри акторів, декорацій, чекаємо на наступні вистави!


  5. Участь НПП кафедри рослинництва та садово-паркового господарства у заході «Research collaboration between Sweden-Ukraine-Moldova-Lithuania»
    Упродовж 23-24 квітня 2024 р. у м. Кишинів (Молдова) проходив воркшоп «Research collaboration between Sweden-Ukraine-Moldova-Lithuania». Миколаївський національний аграрний університет на заході представив доктор сільськогосподарських наук, професор Домарацький Є. О. 
    Учасники воркшопу ознайомилися із науковими здобутками Інституту генетики, фізіології та захисту рослин (Молдова), Литовського дослідницького центру сільського та лісового господарства (Литва), Шведського університету сільськогосподарських наук (Швеція) та ін. Окрім того, під час заходу було окреслено цілі і завдання шведсько-українсько-литовсько-молдовської академічної та наукової співпраці.






  6. Навчальна практика з ботаніки
    Традиційно щороку здобувачі вищої освіти освітнього ступеню «Бакалавр» спеціальності 201 «Агрономія» проходять навчальну практику з ботаніки, 2024 рік – не став винятком. Упродовж тижня під керівництвом досвідчених науково-педагогічних працівників кафедри рослинництва та садово-паркового господарства, зокрема доцента Миколайчук В. Г., Чернової А. В. та професора Коваленка О. А. здобувачі вищої освіти ознайомилися із видовим складом вищих спорових рослин, зокрема і тих, які ростуть у місті Миколаєві, їх різноманітністю, пристосуванням до посушливих умов. Студенти відвідали навчальні ділянки філії кафедри рослинництва та садово-паркового господарства. Особлива увага зверталася на декоративні, ефіроолійні, кормові та зернобобові культури.
    Наприкінці практики студенти продемонстрували уміння працювати з визначником рослин, знання найбільш поширених видів рослин природної та культурної флори.





  7. Вирощуємо енергетичні культури в умовах ННПЦ МНАУ
    Під час проходження навчальної практики з ботаніки для здобувачів вищої освіти 1-го курсу факультету агротехнологій проведений виїзд до навчально-науково-практичного центру Миколаївського національного аграрного університету з метою ознайомлення з агрофітоценозом та долучення здобувачів вищої освіти до виконання наукових досліджень із бюджетної тематики «Розроблення технологій вирощування фітоенергетичних культур у повоєнний період». На дослідних ділянках було висаджено малопоширену поліфункціональну культуру сильфій пронизанолистий сорту Вірджинія. 
    Сильфій пронизанолистий – один із перспективних видів  роду Сильфій. Його Батьківщиною є прерії США і Канади. До Європи рослину завезли у ХVІІІ столітті як декоративну.  Це багаторічна кормова культура, яка росте у природних умовах. У ботанічних садах Чернівецького та Львівського університетів сильфій росте понад 60 років. Він може використовуватись як кормова, декоративна та медоносна культура. Особливо важливо для бджіл є те, що він квітує у другій половині літа.  Основною перевагою сильфію є його висока врожайність порівняно з традиційними кормовими культурами. Після цієї культури на полях залишається значна кількість післяукісних і післяжнивних решток. Завдяки низькому вмісту клітковини та великій кількості вітамінів зелена маса цієї рослини є цінною сировиною для заготівлі вітамінного трав’яного борошна, яке за якістю не поступається борошну із бобових трав. 


  8. Відкрита лекція Катерини Литвишкової

    24.04.2024 р. відбулась відкрита лекція власниці мережі кафе «Family Palace" Катерини Литвишкової.

    Мережа затишних cafe Family Palace. Місце, де діти щасливі, а батьки відпочивають від повсякденних турбот.

    Місце, де завжди знайдуть, чим зайняти малюка, поки Ви зайняті справами. Місце, де проведуть найкраще свято і подарують незабутні емоції. Місце, куди Вам безумовно захочеться повернутися.

    Здобувачі спеціальності Готельно-ресторанна справа МНАУ та здобувачі Технолого-економічного фахового коледжу МНАУ почули про досвід та особливості відкриття власної справи в ресторанній сфері, про витрати, прибутки, маркетинг та плани на майбутнє щодо розвитку мережі кафе.

    Вийшла дуже «жива» та активна дискусія, здобувачі задавали безліч питань та отримали відповіді.

    Декілька відгуків здобувачів: «Велике дякую за зустріч. Такий формат взагалі супер», «Дякую, що запросили практика ресторанного бізнесу з великим досвідом, яка поділилась своїми знаннями. Дуже цікава зустріч», «Дуже цікава і пізнавальна зустріч».

    Дякуємо пані Катерині за приділений час, цікаву лекцію, стимулювання наших здобувачів та сподіваємось на подальшу співпрацю.


  9. Нагородження переможців Всеукраїнської олімпіади Миколаївського НАУ

    26 квітня 2024 р. Миколаївський національний аграрний університет гостинно відчинив двері для учасників Всеукраїнської олімпіади щоб підбити підсумки та вручити грамоти. Доцент кафедри виноградарства та плодоовочівництва Федорчук В.Г. долучила до участі в олімпіаді учнів Червонодолинського ліцею Широківської сільської ради Баштанського району Миколаївської області, Киселівського ліцею Миколаївського району Миколаївської області Первомайського СТГ. 

    Перше місце з української мови та друге місце з історії отримала учениця Киселівського ліцею Германович Анастасія. Учні Червонодолинського ліцею Деменченко Діана, Гамзуліна Вікторія отримали третє місце з історії та біології. 

    Для переможців Всеукраїнської олімпіади цей день став святковим, студенти Миколаївського НАУ привітали учнів з перемогою концертною програмою та запросили юнаків та дівчат приєднатися до дружньої університетської родини.




  10. Ресторанна конференція PRORESTO'24

    Професор кафедри готельно-ресторанної сфери та організації бізнесу Ірина Банєва відвідала форум  PRORESTO'24 — платформа для обʼєднання професіоналів ресторанного бізнесу України — від офіціантів та кухарів до керівників великих ресторанних мереж, задля обміну ідеями, знаннями, досвідом, підвищення мотивації та надання взаємної підтримки.

    Дуже насичений день,  цікавих знань, кейсів, багато виступів спікерів: Максим Храмов (ресторатор, відкрив понад 70 закладів); Тарас Маселко (PRдиректор Холдингу емоцій «!FEST», Андрій Дромов (співлвсник ресторанів «Truffle»(Одеса), «Галушка» (Київ), бренд-шеф), Дмитро Борисов (власник та бренд-шеф « Ресторани Дмитра Борисова»)

    Панельні дискусії, то взагалі супер підхід, коли одночасно декілька спікерів обговорюють проблеми та задачі даючи відповіді на питання слухачів

    Теми панельних дискусій :

    1. Особливості ресторанного маркетингу ( хто диктує тренди: заклади чи гості? муд чи їжа? завдяки чому вистрілюють заклади; івент-маркетинг? як заклад назвеш так він і попливе. Про неймінг та брендинг . інфлюенс-маркетинг чи онлайн-маркетинг, що краще працює?

    2. Гастрономічна Одеса як вона є: від биточків з тюлєчки до неофаршмаку, від інтелігентних ресторанів до продавців кукурудзи на пляжі ( сезонність - основа бізнесу чи ні? на чому тримається сезон в Одесі: на вірі чи картах таро? як зрозуміти, що вже сезон? що є, а чого не вистачає Одесі? чому в Одесу їдуть не цілий рік?

    дорого-багато - ресторани по-одеськи)

    3. Франшизи та з чим їх їдять. Плюси і мінуси, підводні камені (ресторан як самореалізація або інструмент заробітку? де більше грошей на вході, та який результат на виході ? франшиза - не панацея, що ще треба знати та робити. як розібратись де не кинуть?)

    З нетерпінням очікуємо на наступні події, які обʼєднують фахівців галузі та сприяють подальшому зростанню ресторанного бізнесу в Україні!





Організації, асоціації

Центр екологічного землеробства «Південь Органік» МНАУ. Українська Асоціація з розвитку менеджменту та бізнес-освіти.

Наукові вісники МНАУ

Нові видання МНАУ

Газета "Агросвіт"

 

Flag Counter

Справжнє джерело багатства і капіталу – людські мозок, натхнення, уява та віра в майбутнє! (Стів Форбс)